Marchew. Skup, kontraktacja, produkcja, pakowanie
Skup i kontraktacja marchwi
Zakłady przetwórstwa owoców i warzyw kupują marchew zarówno w ramach umów kontraktacyjnych jak i z wolnego rynku. W umowach kontraktacyjnych określone są wymagania ilościowe, rodzajowe i jakościowe wobec danego typu surowca. Dostawcy zobligowani są do przestrzegania zaleceń dotyczących stosowania środków ochrony roślin.
Zakup marchwi odbywa się na podstawie umów kontraktacyjnych podpisywanych z grupami producentów, jak również z indywidualnymi rolnikami. |
Zakłady przetwórstwa warzyw i owoców
Jeśli Państwa zakład przetwórstwa owoców i warzyw planuje skup i/lub kontraktację zapraszamy do zamieszczenia reklamy lub ogłoszenia.
Skontaktujemy się z Państwem celem ustalenia szczegółów i następnie zamieścimy na naszych stronach branżowych. Zainteresowani tematem producenci owoców i warzyw skontaktują się z Państwem bezpośrednio ze strony. |
Zakłady przetwórstwa owoców i warzyw
Zapraszamy firmy zajmujące się kontraktacją i skupem do prezentacji swojej oferty skupu i kontraktacji na naszych stronach i w katalogach drukowanych.
|
Producenci marchwi
Zapraszamy gospodarstwa i producentów do prezentacji swoich produktów na naszych stronach i w katalogach drukowanych.
|
Eksport marchwi
Polska jest liczącym się eksporterem marchwi. W roku 2017 polscy producenci wysłali za granicę niemal 31,0 tys. ton marchwi wobec 23.0 tys. ton rok wcześniej.
Źródło: https://www.fruitlogistica.com |
Marchew na rynkach zagranicznych
Germany: 733,900 tonnes of wild carrots and carrots were harvested in 2017 FreshPlaza.com |
Zakupy produkcyjne
|
|
Marchew pytania i odpowiedzi
Uprawa marchwi
Znaczenie
Metody uprawy
Zastosowanie marchwi
Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku Daucus carota subsp. sativus (Hoffm.) Schübl. et Mart.są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna. Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej.
Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory. W klasyfikacji urzędowej Unii Europejskiej marchew uznawana jest za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchew używana jest do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew należy traktować jak owoc. Skup marchwi
|
Marchew od A do Z
|